A vízhűtések kapcsán sokan gondolnak egyből a legnagyobb és legdrágább megoldásokra, ám számos konfigurációhoz érdemes a középkategóriából hűtést választani. A Zalman Reserator 5 Z24 pont egy ilyen jó választás lehet.

Kicsomagolás

A Reserator 5 Z24 mindössze annyiban tér el nagyobb testvérétől (Reserator Z36), hogy három helyett két ventilátort kínál és ezáltal radiátorból is kisebbre van szükség. Minden más technológiát megosztanak egymással, így például támogatja az LGA 115X, LGA 1200, LGA 2011, LGA 2066, AM3 és AM4 foglalatokat, az ígéretek szerint pedig az LGA1700-as támogatás is készülőben van, vagyis a legújabb Intel processzorokat is támogatni fogja a hűtő. Azt már kijelentette a gyártó hogy az AMD-féle Threadreaper CPU-kat nem fogják támogatni, de azokhoz vélhetően amúgy is más kategóriában nézelődnének a tulajdonosok. Ami azonban kiemelkedő lehet, az a réz hűtőbázis mérete, mely jóval nagyobb, mint a számos gyártó által adaptált és népszerű Asetek megoldásainál.


A szokásos kiegészítők és a ZM-STC8-as hűtőpaszta mellett a dobozban találunk még egy PWM elosztót, egy tápkábelt és egy RGB adaptert, Természetesen a saját fejlesztésű 1225ASH ventilátorok sem maradnak el, melyből a 240mm-es mérethez illően két darabot csomagolt be a gyártó

Azt kevesen tudják, hogy a Zalman rengeteg szabadalommal rendelkezik, melyek közül számos az egyedi folyadékhűtéses megoldásaikra vonatkozik. A pumpák dizájnját, a folyadékáramlást és a hűtési hatékonyságot is egyedileg fejlesztették, ami mindig bíztató jel.

A felszerelés közben találkoztam az első negatívummal, mely a kissé bizonytalan pumpa. Nehéz ezt pontosan megfogalmazni, de nem volt olyan “fluid” a pumpa rögzítése, mint azt egy ilyen gyártótól elvártam volna, hiszen a Zalman évtizedek óta a hűtési piac meghatározó szereplője. Persze végül sikerült, de a pasztazás után közvetlenül nem kellemes élmény azt bemérni, hogy minden megfelelően illeszkedik.

A tesztplatform

• CPU: i5-10600K

• Alaplap: NZXT N7 Z490

• RAM: Corsair 16GB 3200MHz CL16

• GPU: MSI GTX 1080 Ti Gaming X

• SSD: WD Blue 1T SATA M.2

• Tápegység: DeepCool DQ 750-M-V2L WH

• Monitor: AOC U3277FWQ

• Rendszer / Driverek: Windows 10 21H1 / Nvidia 471.41

Eredmények

Tisztán látszik, hogy egy középkategóriás CPU-val és egy egykoron csúcskategóriás, manapság azonban már inkább az erős középkategóriát jelentő grafikus kártyával párosult a Zalman hűtője. Ez egy érdekes kombináció, de a kicsit felhúzott (4.9GHz + 1.300V) 10600K remekül kiegészíti a GTX 1080 Ti-t. A pumpa és ventilátorok sebessége 50%-ra lett állítva.

A hűtés simán hozta 360mm-es megoldásokhoz közeli értéket. Egészen pontosan 3-4 fokkal mértem melegebb hőmérsékletet, mint egy korábbi Zalman Z36-as teszt során. A hangjára sem lehet panasz, hiszen 36-38dB között zakatolt, a ventilátorok pedig egészen jó minőségűek. Érdemes ezeket a hűtőket már egyedileg beállítani és finomhangolni, ez pedig most is beigazolódott. Alaplapi vezérlésre kapcsolva ugyan esett még 3-4 fokot a hőmérséklet, de 44dB felé emelkedett a zajszint, ami már zavaró lehet, miközben a pumpa csak 70%-on tette a dolgát. Játék közben valószínűleg a földhözragadt konfignak is hála, fejhallgató nélkül is vállalható zajszintet hozott a konfiguráció.

Sokaknak jó választás lehet

A Zalman Reserator 5 Z24 nagyjából 30 000 Ft környékén kapható, ami bőven a középkategória alsó részébe helyezi. Cserébe egy tapasztalt gyártó, jól megtervezett megoldását kapjuk, mely a csúcsmodelltől alig tér el. Az árhoz mérten talán nem is olyan fura a pumpa kissé bizonytalan felhelyezése, de azért messze nem tökéletes, a magas zajszinten pedig csak a manuális konfigurálás segít. Ezeken túllendűlve leginkább a Core i5 és Ryzen 5-ös szériákhoz és a modern házakhoz ajánlott a Zalman új vízhűtése.

Zalman Reserator 5 Z24 on the day of its release should cost no more than one hundred and five dollars. Pretty good deal, considering that the hardware is not much worse than the Z36.