Az ASUS Republic of Gamers (ROG) ma bejelentett egy különleges Strix SCAR 17 gamer laptopot, amely a professzionális esport teljesítmény csúcsát képviseli rendkívül gyors, 300 Hz/3 ms-os kijelzőjével és az NVIDIA® GeForce RTX™ 2080 SUPER GPU-val.

A sebesség és az agilitás kulcsfontosságú jellemzők az esport világában, ahol pengevékony határvonal választja el a győzelmet a vereségtől. A legmagasabb szinteken a versenyképesség megtartásához olyan gamer gépre van szükség, amely képes lépést tartani az eseményekkel.‏ A Strix SCAR 17 teljesítménye képes elegendő képkockát kipumpálni ahhoz, hogy a 17,3 colos kijelzőt a versenygaming által megkövetelt gördülékeny grafikával töltse meg.‏ ‏

Páratlan grafika

Az esport legmagasabb szintjein minden kis előny számít. Az ultramagas képfrissítési frekvenciájú kijelzők olyan GPU-t igényelnek, amely nagy képkockasebességet tud biztosítani, így a ROG megalkotta a Strix SCAR 17 speciális változatát, GeForce RTX 2080 SUPER-rel felszerelve. A továbbfejlesztett hűtés lehetővé teszi a ROG Boost számára, hogy a legmodernebb GPU órajelét akár 1560 MHz-re emelje a teljes 150 watt teljesítmény mellett Turbó üzemmódban, felülmúlva a GeForce RTX 2080 szabványos konfigurációit.‏

A GeForce RTX GPU-k legújabb sorozatát a forradalmian új Turing architektúrára építették.‏ A CUDA, RT és Tensor magok hatékony kombinációja lefedi a programozható árnyékolás, a valós idejű sugárkövetés és a mesterséges intelligencia feladatait. Ez az összeállítás látványos megvilágítást, tükröződéseket és más vizuális effektusokat tesz lehetővé, amelyek valósághűbbé teszik a játékok megjelenését és a játékérzetet.

Ultragyors 300 Hz-es kijelző

Miközben a GPU diktálja azt, hogy hány képkocka álljon elő másodpercenként, a kijelző határozza meg, hogy ezek hogyan jelennek meg.‏ Az ROG a kezdetektől fogva élen jár a nagy frissítési gyakoriságú kijelzőivel, 2016-ban törve át a 60 Hz-es korlátot az első 120 Hz-es gamer laptoppal.‏ A ROG elvezette az iparágat a 144 Hz-es és annál is gyorsabb válaszidőkhöz, majd 240 Hz-re emelte a lécet, az akkori leggyorsabb asztali monitorokkal megegyezően.

Tavaly a ROG elsőként kínált 300 Hz-es gamer laptopokat, és CES 2020 Innovációs díjat nyert a ROG Strix SCAR III-mal. Most az új ROG Strix SCAR 17 azonos sebességet ér el. Gördülékenyebben követhetők az akciódús csaták 300 Hz-en. ‏Amikor a gamer több képkockát lát, közöttük rövidebb késésekkel, ez megadhatja számára azt a milliszekundumos különbséget, amire szüksége van a versenyek megnyeréséhez.

A gyors, 3 ms-os GTG-válaszidő minimálisra csökkenti a mozgások elmosódását a cél pontos lekövetése érdekében. Az élvonalbeli kijelzőt szuperkeskeny kávák keretezik, amitől a 17,3 colos képernyő még nagyobbnak tűnik, és még magával ragadóbb látványt kínál. A 81,5%-os képernyő-készülékház aránynak köszönhetően lenyűgöző kilátást nyújt a csatatérre a gamer számára, egy meglepően kicsi alapterületű eszközön.

Legújabb generációs teljesítmény

A gamerek manapság gyakran használják eszközeiket streameléshez, tartalomkészítéshez, játéktervezéshez és egyebekhez. Az akár legújabb, 10. generációs Intel Core i9-10980-HK CPU-val a ROG Strix SCAR 17 nagyon gyorsan fekteti két vállra a feladatokat. Hatékony nyolcmagos processzora egyetlen maggal eléri akár az 5,3 GHz-es frekvenciát, és akár 16 párhuzamos szálat is biztosít, amikor villámgyorsan végigsuhan a megterhelő feladatokon.

A processzor akár 32 GB-nyi kétcsatornás DDR4-3200 memóriával való párosítása komoly többfeladatos kapacitást kínál. A Strix SCAR 17 még reszponzívabb attól, hogy nagy teljesítményű RAM-mal van felszerelve, amely gyorsabb, mint a 10. generációs CPU-khoz gyárilag rendelt 2933 Hz-es memóriasebesség. A gamerek egyszerre ugorhatnak bele a multiplayer játékba, a streamelésbe, a csevegésbe és más tevékenységekbe. Az alkotók elindíthatják kedvenc médiaszerkesztő szoftverüket, és szükség esetén gyorsan váltogathatnak a programok között.

Bővíthető tárolórendszer

Kettő NVM Express® (NVMe®) SSD fut RAID 0-ban, minimalizálva a betöltési időket. Az adatokhoz való gyors hozzáférés teszi lehetővé, hogy az egész rendszer érezhetően rendkívül válaszkész. A harmadik SSD számára előkészített hely megkönnyíti, hogy több terabájtnyival bővíthessük az összkapacitást.

Leegyszerűsíti a memória és a tárolóhely bővítését a ROG Strix SCAR 17 könnyű bővítést segítő kialakítása: a SO-DIMM és M.2 foglalatok az alsó panel mögé kerültek. A panelt szabványos kereszthornyos csavarok rögzítik, és egy speciális, felbukkanó csavar tolja el az alsó sarkot a készülékháztól az egyszerű eltávolítás érdekében. A körben elhelyezett, az éleket összetartó rögzítőfülek kisebbek és erősebbek, így a felhasználók nem karcolják össze a készülékházat amikor leemelik a panelt.

Folyékony fémmel megnövelt hatásfokú hűtés

A speciális ROG Strix SCAR 17 egyedi hűtési jellemzői teszik lehetővé a csúcsteljesítmény kinyerését a csúcskategóriájú GeForce RTX 2080 SUPER GPU-ból. A Strix testvéreihez képest megnövelt számú, három helyett négy hűtőt alkalmaz, ami az összesen 284 hűtőbordával 178125 mm2-re emeli a teljes hőeloszlató felületet. A készülékház is magasabb lett 1,4 mm-rel a robusztusabb hűtőmodul befogadásához.

A Strix SCAR 17 többi hűtésfejlesztési megoldása megtalálható mindegyik Strix modellben, és néhányuk a teljes ROG laptopkínálatba bekerült. Különleges folyékony fém hűtővegyületet festenek fel minden 10. generációs Intel Core processzorral szerelt ROG gamer laptop CPU-jára. A folyékony fém kiválóan vezeti el a hőenergiát a CPU-ból a hűtőborda felé, de elektromosan vezetőképes és folyékonyabb, mint a szokásos hőpaszta.‏ Ennek felvitele kényes feladat, általában kézzel végzik, hogy elkerüljék a vegyület érintkezését a többi komponenssel. Tömegtermelésnél ez nem kivitelezhető, ezért a ROG egyedi berendezéseket helyezett üzembe a folyamat mechanikai pontosságú automatizálásához.‏

A folyamat szabadalmaztatott, akárcsak az a speciális belső perem, amelyet a ROG arra tervezett, hogy megállítsa az esetleg idővel bekövetkező szivárgást. Az ROG tavaly vezette be a rendszert a limitált szériás ROG Mothership-pel, és most ugyanezt a berendezést használja arra, hogy a folyékony fém előnyeit szélesebb közönségnek biztosítsa. A Strix SCAR 17-ben ez a vegyület segíti elő a magasabb frekvenciák fenntartását, akár 5,3 GHz-ig egyetlen magon, miközben kisebb terhet ró a hűtőrendszerre.‏ A kisebb erőfeszítés révén a zajszint Turbó módban is 50 dB alatt marad, így a ventilátorok kevésbé zajonganak, még ha a laptop keményen dolgozik is.

A két n-lapátos ventilátort úgy alakították ki, hogy több levegőt szívjon be.‏ Speciális folyadékkristály polimerből készülnek, amely biztosítja, hogy mindegyik ventilátoron 83 rendkívül vékony lapát elférjen, amelyek elég erősek a nagy forgási sebesség elviseléséhez.

Kiterjesztett hőeloszlató és hat hűtőcső nyeli el és osztja szét a CPU, a GPU és az ezeket tápláló VRM hőenergiáját.‏ Mindegyik hűtő tele van ultravékony, 0,1 mm-es bordákkal, ami növeli a hőeloszlató felületet, miközben csökkenti a levegőellenállást.‏ Az öntisztító hűtőmodul hosszú távon fenntartja a stabilitást azáltal, hogy megakadályozza a lerakódásokat az olyan komponenseken, mint például a ventilátorlapátok és a hűtőbordák.‏ A pormentesítő csatornák elfogják a beérkező szemcséket, és kifújják azokat, hogy megakadályozzák idővel bekövetkező felhalmozódásukat.

A belső komponensekből származó hő néha kényelmetlenné teszi a billentyűzetek használatát, különösen a maratoni játékmenetek során.‏ A ROG CoolZone kialakítása stratégiai fontosságú szellőzőnyílásokat alkalmaz a WASD gombok körül, hogy légáramot teremtsen azon a területen, 14%-kal csökkentve a felületi hőmérsékletet a versenytársakhoz képest.

A hűtési és a teljesítménykövetelmények változnak az aktuális feladattól függően, ezért a ROG többféle üzemmódot kínál, az eltérő igényekre hangolva. A Csendes (Silent) mód minimalizálja a zajt a mindennapi feladatokhoz. A Kiegyensúlyozott (Balanced) mód ideális a játékhoz, a magas FPS-értékekhez elegendő teljesítménnyel, anélkül, hogy süvítenének a ventilátorok. A Turbo még nagyobb teljesítményt kínál, ehhez mért zaj mellett, maximális sebességet biztosítva a gördülékeny gaminghez szükséges teljesítmény érdekében.‏ Egyszerűen, gyorsbillentyű segítségével válthatnak a felhasználók az üzemmódok között.‏ A felhasználók egyéni profilokat is létrehozhatnak a ROG Armoury Crate szoftverben, hogy az éppen aktív alkalmazás alapján automatikusan váltson üzemmódot a rendszer.

Még a Strix SCAR 17 feltűnő szerkezeti kialakítása is a hűtés javítását szolgálja. A BMW Designworks csoporttal való együttműködés ihlette a Strix SCAR 17 olyan egyedi tulajdonságait, amelyek látványként is kellemesek, amellett előnyösek a légáramlás szempontjából is.‏ A kijelző alatt elhelyezkedő trapéz alakú vágás gondoskodik a zavartalan légáramról, amikor a laptop ki van nyitva. A fedelet tartó olló-ajtós zsanérok előrefelé mozdulnak, hogy további helyet biztosítsanak hátul az erősen szellőztetett 3D áramlási zónának, ahol több száz precízen elhelyezett perforáció teszi lehetővé a Strix SCAR 17 könnyebb lélegzését.

Magas fokú személyre szabás:

A BMW Designworks Grouppal való együttműködés egyik kulcsfontosságú témája volt a géppel való mélyebb fizikai kapcsolat kialakítása. A ROG Strix SCAR 17 ezt a koncepciót vitte tovább az új ROG Keystone II-ben, amely a tavalyi ROG Strix SCAR III-ban bemutatott Keystone technológia továbbfejlesztése.‏

A Keystone II lehetővé teszi a felhasználók számára gyorsparancsok és más funkciók összekapcsolását egy fizikai, NFC-kompatibilis eszközzel, amely a készülékház oldalához csatlakozik.

Egy Keystone behelyezése elindíthat egy speciális üzemmódot, az Armoury Crate játékkönyvtárat vagy egy kiválasztott alkalmazást vagy játékot. Az eltávolításával pedig azonnal aktiválható a lopakodó mód, amely minimalizálja az alkalmazásokat, elnémítja a hangot vagy kijelentkezik a Windowsból.‏ A Cloud Profile funkció helyreállítja a felhasználó ROG ID-jéhez kapcsolódó személyre szabott preferenciákat, hogy a kompatibilis eszközök hasonlítsanak a megszokotthoz. A Keystone II akár egy rejtett árnyékmeghajtó láthatóvá tételére is alkalmas rejtett tárolás céljára, titkosítással biztosítva a Windows 10 Pro rendszereken.

Kifejező RGB világítás

Az Aura Sync effektusai RGB-ragyogással ruházzák fel a ROG Strix SCAR 17-et. Az elülső és oldalsó szegélyek alatt egy körbefutó fénysáv jelenik meg, amely hangulatilag összecseng a fedélen lévő háttérvilágított ROG logóval. A felhasználók összehangolhatják a színeket és az effektusokat az Aura Sync eszközök teljes ökoszisztémájában a tökéletes hangulatvilágítás beállításához.‏

A ROG Aura Creator szoftver ennél is fejlettebb irányítást kínál, beleértve a billentyűnkénti testreszabást és az összetett effektusok létrehozásának lehetőségét.‏ A billentyűzet megvilágításával kiemelve a fontos összetartozó billentyűket és gyorsbillentyűket sokkal egyszerűbbé válhat a gaming, a streamelés és a mindennapi munka. A Felhasználói profilok ezt tovább fokozzák, automatikusan kiválasztva az éppen aktuális feladathoz általad preferált megvilágítási elrendezést.

A gamingre szabott billentyűzet

A billentyűzet tágas, asztali számítógép stílusú elrendezése kényelmesebbé teszi a mindennapi használatot. Puha tapintású festék fedi a csuklótámaszt, minimalizálva a foltokat és ujjlenyomatokat, hogy egész nap tiszta megjelenést biztosítson.‏ A vékony, texturált bevonat kényelmesebbé teszi a hosszúra nyúló játékot, és megfelelően tartós is.

A dedikált gyorsbillentyűk könnyedén elérhetővé teszik a hangerőt és a mikrofon elnémítását, így a felhasználók gyorsan végezhetnek beállításokat anélkül, hogy figyelmük elterelődne a játékról. Az Overstroke technológia feljebb emeli a billentyűk alatti kapcsolók aktiválási pontját, hogy gyorsabban reagáljanak gaming során. Teljes N-gombos egyszerre nyomásos technológia biztosítja az egyszerre lenyomott billentyűk pontos regisztrálását.‏ Ráadásul mindegyik billentyűzet tartósságra van tervezve, 20 millió leütést elviselő kapcsolókkal.

Nagy teherbírású hordozható teljesítmény

A ROG Strix SCAR 17-en a felhasználók LAN-sebességgel játszhatnak kompatibilis hálózatokon az ultragyors Intel WiFi 6 (Gig+) révén.‏ A 802.11ax néven is ismert legújabb WiFi-szabvány megnövelte a sebességet és a hatékonyságot, és jobb kapcsolatot biztosít zsúfolt hálózatokban.‏ Ez csökkenti a késleltetést is, azaz kevesebb laggot jelent multiplayer gaming és beszélgetés közben.‏

A legerősebb jel fenntartása érdekében a Strix SCAR 17 kiterjeszti a WiFi 6-ot a ROG RangeBoost technológiával.‏ A WiFi-jel erőssége az adott helytől függően nagyban változhat.‏ A falak, bútorok és egyéb akadályok könnyen blokkolhatják a kapcsolatokat.‏ A RangeBoost értékeli a jelerősséget a négy belső antennán, majd kiválasztja az adott környezethez legmegfelelőbb párt. Ez a több antennából álló tömb akár 30%-kal is megnövelheti a hatótávolságot, javítva a jel stabilitását és csökkentve a holttereket.

Ha rendelkezésre áll vezetékes hálózati hozzáférés, a hátul elhelyezett Gigabit Ethernet csatlakozó biztosítja a legalacsonyabb késleltetést a multiplayer versenyekhez. Hátul további csatlakozók fogadják a gaming-kiegészítők széles választékát, a kábelrengeteg minimalizálása mellett. Az USB 3.2 Type-C™ (USB-C™) port villámgyors átvitelt kínál 2. generációs sebességgel.‏ DisplayPort 1.4 kompatibilitása lehetővé teszi a felhasználók számára egy külső G-SYNC® monitor csatlakoztatását az ultra-gördülékeny játékmenetekhez.‏ A gamerek HDMI 2.0b segítségével kitehetik nagy képernyőre a történéseket és a filmeket, valamint játékokat 4K UHD monitoron vagy TV-n nézhetik akár 60 Hz-en.‏‏ A hátul elhelyezett 1. generációs USB 3.2 Type-A port tökéletes egy gamer egérhez, a bal oldalon pedig még kettő található a gamepadhez és a külső tárolóhoz. A 3,5 mm-es kombinált audiocsatlakozóba kedvenc fejhallgatójukat csatlakoztathatják a felhasználók a tiszta, magával ragadó hangzás érdekében.‏ Az oldalirányú hangszórókat okos erősítő technológia hajtja, ami figyelemmel kíséri az audiokimenetet, és valós idejű korrekciókat végez, hogy a hangszórókat a hő- és kilengési küszöbértékek között tartva megelőzze a membránok károsodását. Az így kapott hangot kisebb torzítás, nagyobb dinamikatartomány, erősebb basszus és jelentősen nagyobb elérhető teljesítmény jellemzik.