Mi is pontosan az a WiFi 6?

Az új név a 802.11ax szabvány egyszerűsített neve, amely a korábbi 802.11ac (mai nevén WiFi 5) szabványt hivatott lecserélni fejlettebb képességeivel. A szabvány képes használni a 2,4 GHz és 5 GHz rádiófrekvenciákat, ahol az elődhöz képest gyorsabb sebességet ígérnek.  A sebességnövekedés mellé alacsonyabb válaszidő is jár a vezeték nélküli eszközök között, ezzel lehetőséget adva akár egy teljesen kábelmentes otthoni hálózat kiépítésére a megfelelő támogatott eszközök megléte mellett.

Újdonságok a jobb élményért

Az egyik legfontosabb újítás a mobileszközöket használó felhasználók számára kínál megoldást a hálózat lassulása ellen. Ebben nagy szerepet tölt be a vezeték nélküli hálózati interferencia kiküszöbölése. A folyamatosan digitalizálódó világban minél több vezeték nélküli hálózat kerül egymáshoz közel kis területen (például panelházak esetén), annál inkább képes a WiFi jel összeakadni a többivel, ezzel lassulást, potenciális, illetve jelkimaradást okozva. Ehhez szükséges volt az új, 160 MHz-es csatorna megnyitására a már meglévő 20-40, illetve kevésbe elterjedt 80 MHz mellé. A megnyílt csatornának köszönhetően még több eszköz képes csatlakozni a hálózatra. Ezenfelül új képesség a főcsatornák több alcsatornára való osztása, ahol minden csatorna alkalmas akár más-más eszköz számára az adattovábbításra egyszerre. Ez az ’OFDMA’, vagyis az ’Orthogonal Frequency Division Multiple’.  

De pontosan miért is hasznos újítás ez? Képzeljünk el egy 4 sávos autópályát, ahol minden sávban az utazás során lassabb járművekkel találkozhatunk. Itt a legyorsabb megoldás ahhoz, hogy a kitűzött célhoz minél előbb eljussunk, az a lassú járművek megkerülése és megelőzése. Hasonlóképpen működik az új WiFi újítás is. A gyorsabb eszközök képesek megkerülni a gyengébb adatátvitelre képes készülékeket, ezzel minden eszköz számára folyamatosabb élményt biztosítva.

Fejlődésen esett át a ’MIMO’, vagyis a ’Multiple In/Multiple Out’ (több be és kimenet) standard is, ahol az antennák nem csak még több eszközzel lesznek képesek kommunikálni, de a többkliensű kommunikáció, vagyis a ’MU-MIMO’ újításának köszönhetően a csatlakozott eszközök közül akár több is képes egyszerre reagálni az antenna, vagy access point felé. Ez a mesh hálózatok számára is hatalmas előrelépést jelent.

QAM a gyors élményért

A korábbi szabvány is használta már az úgynevezett ’quadrature amplitude modulation’ technológiát, rövidítve ’QAM’-ot, amelynek lényege a bináris számok továbbításában rejlik. Vegyük például a 2-QAM technológiát. Ebben az esetben a jel 0-ból és 1-ből áll, amely esetében a WiFi hullámok csak a 0 és 1 váltakozását képesek továbbítani egy adott időben. Ez egyetlen eszköz esetében még jó lehet, de több eszköz számára már problémát okoz. A 4-QAM ezzel ellentétben négy különböző hullámtípus továbbítására képes, amely a következő kombinációkból tevődik össze: 00, 01, 10, 11. Minél több kombinációra van lehetőség, annál több eszköz képes folyamatos kommunikációra a routerrel. A WiFi 5 az úgynevezett 256-QAM technológiát használta, ahol nyolc jegyű kombinációkat tudott egyszerre továbbítani az AC képes router. A WiFi 6 még ezen is növel, és akár tíz jegyű kombinációk továbbítására is képes, vagyis 1024 különböző kombináció jöhet létre. Az újdonság az 1024-QAM nevet kapta, amellyel nagyjából 30%-os gyorsulás érhető el, mint a korábbi WiFi 5 szabvány használatával. Elméleti alapokon pedig maximálisan 10 Gbps adatátviteli sebességre is képes az új szabvány.

A már megemlített technológiáknak köszönhetően minden eszközön nagyjából 40% gyorsulás érhető el. A sebesség növelése mellett persze nagyobb sebességű internetkapcsolatra is szükség lesz, hogy az új Wi-Fi képességeit teljesen ki lehessen használni. Ugyan a WiFi 6 kompatibilis lesz a korábbi szabványokkal rendelkező eszközökkel is, de a teljes képességeinek és sebességének kihasználásához szükség lesz új WiFi 6 kompatibilis eszközökre is.

A zászlóshajók már támogatják

2019 legnagyobb telefongyártói közül már a Samsung és az Apple bejelentette a WiFi 6 képes eszközeik megjelenését. Az elérhető Samsung Galaxy S10 és Note10 sorozatok, valamint az Apple legújabb iPhone frissítésével az új készülékek – vagyis az iPhone 11, 11 Pro és a 11 Pro Max – egyaránt támogatják az új szabványt. A többi készülékgyártó esetén még ugyan várni kell az újítás bevezetésére, de a neves hálózati eszközgyártók, köztük a NETGEAR már rendelkezik kompatibilis termékekkel.

A legnagyobb WiFi 6 képes eszközök portfóliója

A NETGEAR 2019-től kezdve folyamatosan bővíti az új szabványt használó eszközkínálatát, így már akár 6 különböző router közül választhatnak a legújabb technológiára vágyó újítók.

– A Nighthawk AX4 a kínálat legköltséghatékony tagja, amely 3 Gbps sebességet kínál a korábbinál nagyobb hálózati lefedettség mellett, valamint támogatja a 2×2 MU-MIMO technológiát.

Nighthawk AX8 már 6 Gbps adatátvitelre is képes a 4×4 MU-MIMO támogatása mellett.

– A Nighthawk Ax12 ugyan sebességben nem jelent előrelépést, de a 8×8 MU-MIMO támogatásnak köszönhetően egyszerre sokkal több eszköz képes folyamatos kapcsolatban maradni a routerrel.

– A Nighthawk Tri-Band AX12 a kínálat zászlóshajó modellje. A Tri-Band technológiának köszönhetően 12 sáv támogatására képes, a vezeték nélküli adatátviteli sebesség pedig elérheti az akár 10,8 Gbps-ot is

– A Nighthawk AX8 Mesh Extender egy vezeték nélküli hálózati jel növelésére alkalmas eszköz, amely kihasználja a WiFi 6 újításait és bármilyen korábbi, már meglévő WiFi router mellé társítható. A különlegessége abban rejlik, hogy nem változtatja meg a már meglévő hálózati nevet, vagyis a ’SSID’-t, hanem a korábbi név használatával bővíti a hálózat lefedettségét egy új mesh hálózat létrehozásával. Az eszköz 8 sáv támogatására és 6 Gbps adatátviteli sebességre képes.

– Az Orbi WiFi 6 AX6000 Mesh WiFi rendszer egy készletben kapható előre párosított mesh rendszer, amely a WiFi 6-ra épül. A 20 sávot támogató rendszer 6 Gbps sebességre és akár 465 mterület lefedésére is képes.

A NETGEAR eszközei a legtöbbet hozzák ki a legújabb Samsung Galaxy, vagy Apple iPhone készülékeidből és a jövő kihívásaira lettek tervezve. A WiFi 6 eszközök rengeteg újítást és javulást kínálnak a korábbi szabványhoz képest, amely megkönnyíti a modern okosotthonok létrehozását, melyhez a NETGEAR eszközei tökéletes választást jelentenek a stabilitás és a sebesség növelésével, illetve a különböző felügyeleti funkciók biztosításával, mint például a Circle szülői felügyelet, vagy éppen az Armor – powered by Bitdefender szolgáltatás.