A GPU függőleges beépítése egyre népszerűbb. A PC-rajongók a hatékonyság mellett egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a stílusra, ehhez pedig jól jöhet egy PCIe riser. Ennek azonban artósnak és rugalmasnak kell lennie, nem korlátozva a GPU hatékonyságát. Ezt és még sokkal többet kínál a Zalman ZM-RCG422.

A Zalman ZM-RCG422 azon kevés megoldások közé tartozik, melyek kompatibilisek a PCI-Express 4.0 szabvánnyal. Ez akár az előző generáció sebességének kétszeresét is jelentheti és természetesen kompatibilis a legújabb grafikus kártyákkal is, mint például a 3000-es sorozatú GeForce RTX modellek. Ebben a modellben a csatlakozó kötegek vékony (30 AWG), réz huzalokból és kétrétegű PCIe tápkábelekből készülnek. Többek között ennek köszönhető a lapos, rendkívül rugalmas és hatékony kialakítás, mely akár a folyamatos, 0-24h működést is lehetővé teszi.

Az igényes felhasználók számára tervezett Zalman ZM-RCG422 modell stabil csatlakozási mechanizmust biztosít. A csatlakozók érintkezői 24 karátos arannyal lettek bevonva, ami megállítja az oxidációt és növeli a jel integritását. PVC réteg védi a kábeleket a szakadástól és egyéb sérülésektől.

A gyártó által tesztelt adatok szerint számos, a piacon kapható modellel ellentétben a Zalman ZM-RCG422 riser gyakorlatilag nincs negatív hatással a GPU hatékonyságára. A PCIe 4.0 kapcsolat maximális teljesítménye, valamint a GPU teljesítménye gyakorlatilag megegyezik a riser használatakor és nélküle. Az interfész csatlakozási sebességének tesztjei 23,56 GB/s eredményt adtak a ZM-RCG422 risert használva és 23,58 GB/s eredményt anélkül. A Time Spy Extreme teszt során AMD Ryzen 9 3900X, 16 GB RAM és GeForce RTX 3080 GPU konfigurációval a build 8280 pontot ért el az RCG422-vel, és 8290 pontot a Zalman kiegészítő nélkül.

A Zalman ZM-RCG422 PCIe 4. riser 220mm-es fekete változatban kerül piacra. Az újdonság várhatóan Q3 folyamán kerül a magyar piacra.